10 lucruri bine de stiut atunci cand vrei sa cumperi o casa noua

10 lucruri bine de stiut atunci cand vrei sa cumperi o casa noua

Ce trebuie sa stii cand cumperi o casa noua

Una dintre cele mai mari greseli pe care majoritatea cumparatorilor de case o fac, este sa presupuna ca totul in casa lor va functiona perfect, doar pentru ca aceasta este noua.

Indiferent de cat de precisi si atenti pot fi constructorii, nu exista casa perfecta. Tocmai de aceea am pregatit acest articol pentru tine, ca tu sa stii ce anume trebuie sa ai in vedere atunci cand cumperi o casa.

Apeleaza la un specialist

Fiind vorba de o constructie noua, este foarte important sa verifici tot ce tine de instalatii, adica: circuite electrice, instalatii sanitare, tevi de apa, centrala, radiatoare.

Totodata, ce mai trebuie sa stii atunci cand cumperi o casa, este ca trebuie sa verifici sistemul de jgheaburi si burlane: scurgerile mari de apa care ajung la structura de rezistenta, pot afecta puternic zidurile si chiar fundatia casei sau a blocului.

Daca, consideri ca nu ai experienta necesara pentru a face singur aceste verificari, apeleaza la un specialist.

Indeparteaza vaporii de apa

Un alt lucru la care sa fii atent cand cumperi o casa, este ca intr-o locuinta nou construita, nu este bine sa te muti mai devreme de o luna. Asta deoarece materialele pe baza de siliciu, precum betonul, inca genereaza pierderi de apa.

De asemenea, este bine sa verifici existenta “aerisirilor” (acele gauri facute in camera profilului – ele permit incaperii sa “respire”).

In cazul in care acestea sunt acoperite de tencuiala, trebuie sa stii ca le poti curata. Daca nu vei face asta, vor aparea condensul si mucegaiul.

Totodata, igrasia nu ar trebui sa apara in casa noua.

Ea se va instala, doar daca exista scurgeri de apa, condens sau daca au fost grabite etapele de constructie.

Pentru a fii sigur ca nu vei avea parte de astfel de neplaceri, imobilul trebuie bine aerisit, chiar si dupa ce te-ai mutat.

De asemenea, evita sa acoperi peretii cu tapet in primul an, pentru ca, daca acestia au inca un grad ridicat de umiditate, vor dezvolta mucegai.

Asigura-te de calitatea constructiei

Un imobil nou, nu ar trebui cumparat fara Cartea Constructiei (document ce include toate etapele procesului de constructie, informatii cu privire la materialele folosite) cat si fara garantie.

Garantia de buna executie pentru instalatii si finisaje, trebuie precizata in contractul de vanzare cumparare al casei.

Totodata, un alt aspect pe care trebuie sa il stim cand cumparam o casa, este ca legea il obliga pe constructor, sa asigure o garantie a structurii de rezistenta, pentru o perioada de 50 de ani.

Fisurile sunt normale la inceput

Timp de un an de zile, orice constructie noua inca „lucreaza” – spun specialistii in domeniu.

In acest rastimp, este normal sa apara fisuri in pereti.

Acestea nu ar trebui sa fie mai mari de un milimetru, iar in cazul in care depasesc aceasta grosime, trebuie contactat constructorul.

Verificari periodice

Pentru o intretinere optima pe termen lung, invelitorile casei sau ale blocului trebuie verificate periodic, o data la cativa ani, pentru a evita aparitia scurgerilor. De asemenea, partile din lemn trebuie reconditionate, vopsite, pentru a preveni degradarea lor.

Asigura-te ca vei cunoaste toate detaliile casei in care vrei sa te muti. Instructiunile de mai sus, reprezinta „manualul de utilizare” al viitoarei tale locuinte.

SURSA: www.domina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Compară